Sila log masuk terlebih dahulu.

Penoreh terhimpit harga rendah, cuaca tak menentu

13 September 2022 08:20am | Masa membaca: 4 minit
Penoreh getah berdepan situasi sukar kerana terhimpit dengan kadar harga getah yang rendah di samping turut berdepan dengan keadaan cuaca tidak menentu. - Gambar hiasan
Penoreh getah berdepan situasi sukar kerana terhimpit dengan kadar harga getah yang rendah di samping turut berdepan dengan keadaan cuaca tidak menentu. - Gambar hiasan
A
A
A

BESUT - Penoreh getah berdepan situasi sukar kerana terhimpit dengan kadar harga getah yang rendah di samping turut berdepan dengan keadaan cuaca tidak menentu.

Wan Mustafa Wan Hasan, 57, dari Kampung Gerai Muda, Jertih di sini berkata, keadaan itu menyebabkan dia kehilangan punca utama pendapatan.

Wan Mustafa
Wan Mustafa

“Cuaca hujan terutama ketika musim tengkujuh memberi kesan kepada penoreh kerana kita semua tidak dapat ke kebun untuk menoreh. Jika batang getah basah, ia akan menyebabkan susu getah tidak mengalir ke dalam cawan getah. Jika menoreh juga, batang pokok akan rosak.

“Saya sendiri sudah hampir setahun tidak menoreh secara konsisten kerana keadaan cuaca tidak menentu. Kadang kala hujan sebelah petang atau sebelah malam.

“Macam saya pula, saya menoreh getah milik arwah bapa saudara yang kini diuruskan oleh anak-anaknya. Tak banyak hanya dalam 300 pokok yang saya toreh.

“Dalam sebulan dapatlah dua kali jual dan dapat hasil antara RM400 dan dibahagi dua dengan pemilik kebun getah,” jelasnya.

Menurutnya, sebagai inisiatif lain, dia kini melakukan kerja sampingan sebagai tukang kebun bagi menampung perbelanjaan keluarga.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dalam pada itu, Wan Mustafa menyambut baik saranan kerajaan yang bersetuju untuk mengkaji kenaikan harga lantai getah sekerap berbanding harga semasa RM2.50 sekilogram di samping melanjutkan tempoh bantuan musim tengkujuh dari tiga kepada enam bulan.

“Saya bersetuju sekiranya kerajaan berhasrat untuk kaji semula harga lantai getah sekerap dan bantuan musim tengkujuh kerana sudah lama kita berdepan dengan harga lantai getah yang rendah.

“Begitu juga dengan bantuan musim tengkujuh. Saya yakin ia merupakan perkembangan yang ditunggu-tunggu rakyat selama ini,” ujarnya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  2. Anjak 30 minit lebih baik
  3. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  4. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI
  5. Takut bersaing, sudahnya kalah