Sila log masuk terlebih dahulu.

Pemulihan sungai perlu diberi perhatian

14 September 2022 08:35am | Masa membaca: 4 minit
Laporan Sinar Harian pada 12 September lalu. Gambar kecil: Mohd Fadhil
Laporan Sinar Harian pada 12 September lalu. Gambar kecil: Mohd Fadhil
A
A
A

JOHOR BAHRU - Usaha pemulihan sungai tercemar di negeri ini perlu diberi perhatian sewajarnya selepas Laporan Kualiti Alam Sekeliling 2020 mendedahkan Johor mempunyai bilangan sungai paling banyak tercemar dalam Kelas Tiga dan Kelas Empat.

Pengarah Pelestarian Kampus Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Profesor Madya Ir Dr Mohd Fadhil Md Din berkata, pemulihan sungai cukup penting bagi sumber air tidak tercemar.

“Di Johor, antara sungai yang terjejas ialah Sungai Tebrau. Kerajaan negeri dilihat ada menubuhkan unit-unit tertentu bagi mengatasi pencemaran sungai ini.

“Begitu juga dengan Jabatan Alam Sekitar (JAS) yang membuat penguatkuasaan. Sungai yang tercemar ini perlu dipulihkan. Tiada kaedah atau teknologi lebih baik selain membuat pencegahan dan kawalan pencemaran air.

“Kos dan kaedah pemulihan sumber air lebih mudah ditangani berbanding penumpuan kepada teknik dan rawatan pencemaran,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

Menurut Mohd Fadhil, pencemaran sungai disebabkan pelbagai faktor seperti sistem sambungan buangan sisa secara haram ke longkang dan sistem air.

“Selain itu, isu kawalan dan pemantauan buangan sisa air (air basuhan) secara aktif bagi premis komersial, air buangan dan lelemak serta basuhan daripada pasar basah, pasar malam serta premis seperti pasar dan kedai-kedai makan biasanya perangkap gris dan minyak tidak berfungsi, tidak diselenggara dengan sempurna atau tidak disediakan,” katanya.

Jelas beliau, masyarakat juga perlu memainkan peranan tidak membuang sampah ke dalam sungai atau sistem perparitan kerana perbuatan tersebut bukan sahaja menyebabkan pencemaran malah boleh mengakibatkan banjir kilat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pada 2 Julai lalu, Kerajaan Johor menubuhkan Jawatankuasa Penguatkuasaan dan Pemantauan Pencemaran Sungai-Sungai bagi menangani isu pencemaran sungai di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Warisan dan Budaya negeri, K Raven Kumar berkata, jawatankuasa berkenaan ditubuhkan susulan tinjauannya ke Sungai Tebrau dan Sungai Skudai di sini, dua bulan lepas yang tercemar teruk dengan sampah sarap.

Beliau berkata, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melakukan kutipan sampah di kedua-dua sungai itu melebihi 500 tan metrik setahun dan mencapai kos penyelenggaraan tahunan sebanyak RM650,000.

Jelasnya, menerusi jawatankuasa berkenaan, penyelarasan dapat dilakukan secara bersama dengan semua jabatan dan agensi yang terlibat.

Pada Isnin, Sinar Harian mendedahkan Johor negeri catat rekod tertinggi bilangan sungai tercemar dalam Kelas Tiga dan Kelas Empat berdasarkan Laporan Kualiti Alam Sekeliling 2020 daripada Kementerian Alam Sekitar dan Air atau Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Sementara Sungai Rambai di Lukut, Port Dickson, Negeri Sembilan, satu-satunya sungai tercemar pada Kelas Lima Standard Kebangsaan Kualiti Air Malaysia tahun 2019 dan 2020.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI