Sila log masuk terlebih dahulu.

Kes rasuah libat ahli politik bakal ubah persepsi rakyat

18 September 2022 08:10am | Masa membaca: 4 minit
Mujibu
Mujibu
A
A
A

SHAH ALAM - Pendakwaan atau pembongkaran kes rasuah membabitkan ahli politik baru-baru ini dijangka mempengaruhi persepsi dan sokongan pengundi dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

Pensyarah Kanan Sains Politik Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mujibu Abd Muis berkata, isu rasuah memberi impak terhadap kebolehpercayaan rakyat kepada ahli politik dalam pemuliharaan dana negara.

Menurut beliau, meskipun isu tersebut kurang diberi perhatian ketika pandemik Covid-19 lalu disebabkan kritikan terhadap perkara lain seperti kelemahan pentadbiran yang lebih tertumpu kepada kebajikan rakyat, namun ia tidak bermaksud rakyat terus menutup mata mengenai salah laku tersebut.

“Sejak Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), rakyat semakin celik dan mengetahui segala isu yang melibatkan ketelusan dalam pengurusan negara.

“Ia juga merupakan reformasi baharu masyarakat yang mana mereka tidak lagi sewenang-wenangnya memilih seseorang individu secara sembarangan ke dalam pimpinan negara terutama yang mempunyai kesalahan seperti penyelewengan dana atau rasuah,” katanya pada Sabtu.

Mujibu berkata, masyarakat hari ini melihat nilai integriti dalam kalangan pemimpin sebagai perkara penting.

Bagaimanapun, beliau tidak menafikan sentimen agama dan perkauman yang kadang kala cuba diapi-apikan sesetengah pihak dapat mengalihkan perhatian rakyat terhadap hal berkenaan.

“Namun harus diingat bahawa perkara ini jika dimainkan, maka lama kelamaan rakyat juga akan menyedari kelompongannya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Seperti yang kita lihat, isu-isu seperti ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Pembasmian Diskriminasi Kaum (ICERD), yang pernah diketengahkan oleh sesetengah pihak dalam membakar sentimen perkauman masyarakat suatu ketika kini telah jarang diperkatakan,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Teknologi kawal subsidi bersasar
  2. Rakyat Malaysia melancong ke Israel bukan suatu isu
  3. Bahasa di mulut pemimpin
  4. Keputusan JAC lebih penting, perlu diperketatkan
  5. Portfolio mana bakal bergabung?