Sila log masuk terlebih dahulu.

Simpati dan diplomasi

24 September 2022 08:40am | Masa membaca: 4 minit
Ratu Elizabeth II ketika melawat Malaysia pada 14 Oktober 1989.
Ratu Elizabeth II ketika melawat Malaysia pada 14 Oktober 1989.
A
A
A

BETA amat berdukacita apabila mendengar kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Persekutuan Tanah Melayu dan menyampaikan rasa simpati yang mendalam kepada Tuanku. Sebagai Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan dan Yang di-Pertuan Agong baginda telah lama menjawat jawatan tinggi ini dengan bermaruah dan berkhidmat untuk negara baginda dengan baik.”

Begitulah permulaan surat ucapan takziah oleh mendiang Ratu Elizabeth II kepada Raja Permaisuri Agong yang pertama, Tunku Kurshiah selepas kemangkatan moyang saya pada 1 April 1960.

Pemerintahan Ratu Elizabeth II menyaksikan lagi tiga orang Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan – Yang di-Pertuan Besar terkini berada di Universiti Aberystwyth bersama Raja Charles III yang baru menaiki takhta - dan 14 orang Yang di-Pertuan Agong menaiki takhta.

Di media sosial, gambar lawatan negara lepas yang melibatkan raja-raja ini telah disiarkan semasa rakyat Malaysia memberi penghormatan kepada seorang ratu yang melambangkan tugas dan perkhidmatan dalam sistem kerajaan berperlembagaan Britain, di samping mewakili sebuah negara yang mempunyai sejarah silam yang buruk dengan negara kita.

Ramai rakyat Malaysia merujuk kepada sejarah itu dengan kutukan (selalunya memetik filem terbaharu tentang pejuang kemerdekaan Tanah Melayu). Berbanding mempertimbangkan kualiti individu itu, ada yang melihat Ratu Elizabeth II sebagai mewakili empayar yang pernah dipimpinnya, walaupun beliau tidak bertanggungjawab secara peribadi atas kekejaman Britain. Sesungguhnya, jenayah British, dan Barat secara amnya, nampaknya sangat berpengaruh dalam wacana tempatan kita.

Walaupun ada yang membantah nada yang seolah-olah tidak bersimpati dalam frasa “Ratu sudah mangkat: Semoga Tuhan Selamatkan Raja!” di Instagram, tidak mengetahui bahawa formula ini telah digunakan selama lebih 700 tahun untuk memastikan takhta tidak pernah kosong, seorang telah meninggalkan komen bahawa dia berasa sedih melihat penghormatan saya, disebabkan nenek moyangnya telah memerangi British dalam Perang Naning.

Ironinya, gambar utama yang saya paparkan menunjukkan Rejimen Askar Melayu Diraja melakukan kawalan kehormatan untuk Elizabeth semasa Sukan Komanwel 1998, bersama-sama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Ja’afar dari Negeri Sembilan.

Lawatan

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Namun, tiada siapa yang merungut apabila saya menyiarkan pertemuan saya dengan Putera Mahkota - kini Maharaja - Jepun ketika lawatan baginda pada 2017, walaupun Empayar Jepun atas nama nendanya menyerang Tanah Melayu dengan penyeksaan dan kemusnahan (dan walaupun Dasar Pandang ke Timur meraikan ulang tahunnya yang ke-40 pada tahun ini).

Tiada siapa yang membantah pertemuan saya dengan bekas Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono yang menyampaikan Syarahan Canselor Tuanku Muhriz kelima di Universiti Kebangsaan Malaysia bulan lalu, walaupun beliau masih berkhidmat sebagai tentera dalam tentera Indonesia ketika republik itu menafikan hak Malaysia untuk wujud! (Syukurlah, satu-satunya ‘ganyang’ yang berlaku selepas syarahan cemerlangnya adalah daripada pasukan bola tamparnya.)

Malah, Konfrontasi telah menyaksikan Victoria Cross (dan Pingat Jasa Malaysia) dianugerahkan kepada seorang askar Gurkha yang berjuang untuk pihak Malaysia, Rambahadur Limbu, yang ditampilkan untuk penghormatannya kepada Ratu Elizabeth II, tetapi Victoria Cross pertama yang dianugerahkan di negara kita adalah pada tahun 1875 apabila Kapten Channer bertahan di dalam kubu semasa Perang Bukit Putus, menentang tentera yang diketuai oleh Yamtuan Antah.

Saya juga berbangga dengan moyang saya, raja Melayu terakhir yang secara peribadi memimpin pasukannya ke medan pertempuran. Perjuangannya tidak akan pernah dilupakan. Dan baginda hampir menang, jika tidak kerana pasukan bantuan Gurkha tiba tepat pada masanya.

Tetapi satu generasi selepas konflik itu, putera baginda, Tuanku Muhammad bekerja dalam realiti geopolitik untuk rakyatnya, bersama-sama dengan raja-raja Melayu lain. Dari sini, Rejimen Askar Melayu Diraja dan Kolej Melayu - model untuk institusi ketenteraan dan pendidikan terkemudian - muncul.

Generasi lain menyaksikan evolusi sistem kerajaan berperlembagaan kita - dalam kes Negeri Sembilan, demokrasi tradisional sistem adat wujud bersama dengan sistem wakil rakyat Westminster - dan akhirnya, kemerdekaan.

Dengan perubahan wajah geopolitik dunia berikutan perang, penyahjajahan dan normalisasi diplomasi dua hala dan pelbagai hala, Malaysia kini sebuah negara yang berdaulat, mampu bekerjasama walaupun dengan negara yang pernah menindas atau menentang kita pada masa lalu.

Tiada siapa yang memaksa kita untuk kekal di dalam Komanwel, atau Perjanjian Pertahanan Lima Negara, atau menghantar 15,000 pelajar setiap tahun ke universiti-universiti British, atau taasub dengan Liga Perdana Inggeris. Tetapi kita memilih untuk berbuat demikian, walaupun dan kerana sejarah silam kita.

Kemangkatan Ratu Elizabeth II mungkin mengundang kita untuk meneroka percanggahan itu, tetapi itu bukan sebab untuk melanggar protokol diplomatik menzahirkan ucapan takziah yang sepatutnya, dan pemakaman negara di Westminster Abbey dihadiri oleh ramai ketua negara Islam termasuk Yang di-Pertuan Agong negara kita.

‘Rest in Peace’ mungkin dilarang - tetapi ‘God Save the King’, seperti ‘Berkatlah Yang di-Pertuan Besar’, atau ‘Tuhan kurniakan, Raja kita selamat bertakhta’ - merupakan doa jua.

Selagi mahkota itu menjunjung perlembagaan dan melindungi rakyat, selagi itulah lagu ini dinyanyikan oleh rakyat semua agama.

* Tunku Zain Al-‘Abidin merupakan Presiden Pengasas IDEAS

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menangani gejala murtad
  2. Tioman kayu ukur penting
  3. Kabinet Anwar punya banyak kelebihan: Penganalisis
  4. Saya tak jangka tewas seperti ini
  5. Bagaimana hebat perancangan manusia, hebat lagi perancangan Tuhan...