Sila log masuk terlebih dahulu.

Kerjasama GTA bakal jejas momentum PH

23 Oktober 2022 09:00am | Masa membaca: 4 minit
Mohd Izani
Mohd Izani
A
A
A

SHAH ALAM - Kerjasama politik membabitkan Pakatan Harapan (PH) dan Gerakan Tanah Air (GTA) sekiranya dilaksanakan dijangka bakal menjejaskan momentum gabungan utama pembangkang itu dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Penganalisis politik dari Universiti Malaya (UM), Profesor Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, adalah tidak mudah bagi akar umbi PH melupakan kenyataan negatif dilemparkan peneraju GTA, Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini khususnya terhadap Pengerusi gabungan itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, dengan mengambil kira pengaruh GTA yang belum begitu meluas dalam politik negara, kerjasama itu juga dilihat lebih merugikan PH menjelang PRU akan datang.

“Sekiranya kerjasama ini benar-benar dijalankan, ia juga berpotensi menyebabkan protes dalam bentuk undi.

“Manakala dengan penyertaan GTA ini juga, ia akan menyebabkan ramai pengundi PH tidak akan berpuas hati dan seterusnya akan mengurangkan momentum PH menghadapi PRU15,” katanya ketika dihubungi Sinar Ahad.

Anwar (dua dari kiri) melancarkan logo Pakatan Harapan untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada Konvensyen Harapan di Ipoh Convention Centre. - Foto Bernama
Anwar (dua dari kiri) melancarkan logo Pakatan Harapan untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada Konvensyen Harapan di Ipoh Convention Centre. - Foto Bernama

Dalam pada itu, Awang berkata, meskipun Anwar terbuka untuk mengadakan perbincangan dengan Dr Mahathir, beliau berpandangan kemungkinan berlakunya kerjasama tersebut dilihat amat tipis kerana ia perlu terlebih dahulu melalui Majlis Presiden PH sebelum diputuskan.

“Saya jangka perkara ini akan mendapat tentangan daripada Majlis Presiden PH,” ujarnya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Sementara itu, Pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain berkata, walaupun GTA dilihat boleh membawa undi Melayu kepada PH, namun rata-rata pengundi PH tidak lagi mempunyai kepercayaan terhadap Dr Mahathir.

Malah katanya, gabungan utama pembangkang itu juga harus lebih berhati-hati dengan kerjasama tersebut kerana beliau merasakan GTA hanya mahu menggunakan pengaruh dimiliki PH bagi memenangi PRU15.

“Anwar dan PH perlu memahami sentimen penyokong tegar mereka,” kata beliau.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa