Sila log masuk terlebih dahulu.

'Ini kerajaan campuran, bukan perpaduan'

27 November 2022 06:45am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

SHAH ALAM - Kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ini tidak lagi sesuai diklasifikasikan sebagai Kerajaan Perpaduan, sebaliknya kerajaan campuran melibatkan gabungan beberapa blok parti politik.

Pensyarah Sosiologi Politik dari Universiti Sains Malaysia, Profesor Dr Sivamurugan Pandian berkata, Perikatan Nasional (PN) telah mengesahkan mahu menjadi pembangkang dan akan memainkan peranan semak dan imbang di Dewan Rakyat nanti.

Disebabkan itu katanya, adalah lebih sesuai kerajaan Anwar dipanggil sebagai kerajaan campuran yang dibentuk daripada gabungan pelbagai parti politik melibatkan Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Parti Warisan dan ahli Parlimen Bebas.

“Kalau mengikut terma Kerajaan Perpaduan asal, memang kita tidak boleh panggil kerajaan Malaysia hari ini sebagai Kerajaan Perpaduan kerana masih ada blok pembangkang diketuai PN dalam Dewan Rakyat.

“Justeru, kerajaan campuran ini lebih sesuai dirujuk sebagai ‘Kerajaan Perpaduan Penyatuan Nasional’ kerana menggabungkan empat blok berbeza iaitu PH, BN, GPS dan GRS,” katanya kepada Sinar Premium.Jelasnya, walaupun PN tidak berada dalam kerajaan campuran berkenaan, namun mereka tetap boleh bekerjasama dan memainkan peranan lebih berkesan dalam membantu mewujudkan kestabilan politik dan ekonomi negara.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah (dua dari kiri) dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah (dua dari kanan) berkenan bergambar bersama Anwar dan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Istana Negara pada Khamis.
Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah (dua dari kiri) dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah (dua dari kanan) berkenan bergambar bersama Anwar dan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Istana Negara pada Khamis.

Sivamurugan berkata lagi, perkara itu boleh dicapai jika kerajaan ini menandatangani perjanjian kepercayaan dan perbekalan (CSA) dengan PN seperti pernah wujud antara kerajaan pimpinan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dengan PH, sebelum ini.

Anwar dalam sidang akhbar pertamanya pada Khamis, mengajak PN mendukung Kerajaan Perpaduan yang ditubuhkan itu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Anwar mengakui, walaupun reaksi awal PN agak kurang memberangsangkan, beliau berharap pertimbangan sewajarnya dapat dibuat mereka bagi membolehkan hasrat penubuhan Kerajaan Perpaduan itu dijayakan.

Namun, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin menolak tawaran itu kerana mahu mengukuhkan demokrasi dengan memainkan peranan sebagai pembangkang berwibawa untuk semak dan imbang kepada kerajaan di Parlimen.

Sivamurugan berkata, cabaran paling utama bakal dihadapi Anwar adalah mengimbangi kepercayaan, mewujudkan kerjasama dan hubungan erat kalangan pemimpin parti gabungannya.

Beliau berkata, kepercayaan itu penting bagi memastikan kerajaan campuran pimpinan Anwar tidak goyah di mana masih terdapat perasaan syak wasangka dan ketidakpercayaan antara satu sama lain.

“Cabaran kedua kerajaan campuran pimpinan Anwar untuk mengumpulkan semua janji dan tawaran manifesto Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dibuat oleh parti gabungan dan mencari titik kebersamaan.

“Ini penting bagi memastikan janji mereka boleh dilaksanakan secara berperingkat mengikut keutamaan misalnya isu kos sara hidup dan menangani kenaikan harga barangan; merancakkan ekonomi, pendidikan, peluang kerja dan pengangguran serta pengurangan kadar tol,” kata beliau.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Langkah positif lonjakkan semula CPI Malaysia
  2. Malaysia wajar contohi mekanisme Indonesia
  3. Kerajaan Perpaduan akan laksana reformasi institusi
  4. Antara reformasi dan nepotisme
  5. Azam Baki kurang setuju, tapi terbuka cadangan reformasi SPRM