Sila log masuk terlebih dahulu.

Anwar perlu pantau 'kabinet perang'

27 November 2022 07:00am | Masa membaca: 4 minit
Kerajaan baharu mempunyai tugas besar untuk memulihkan ekonomi, keselamatan kesihatan, kebajikan dan pembangunan sosial rakyat Malaysia yang terjejas akibat Covid-19.
Kerajaan baharu mempunyai tugas besar untuk memulihkan ekonomi, keselamatan kesihatan, kebajikan dan pembangunan sosial rakyat Malaysia yang terjejas akibat Covid-19.
A
A
A

SHAH ALAM - Portfolio Menteri Kewangan wajar diasingkan daripada digalas oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim demi memberi tumpuan terhadap seluruh kabinet yang disifatkan sebagai ‘kabinet perang’ bagi proses pemulihan negara akibat pandemik Covid-19.

Penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub berkata, dengan pengasingan kuasa itu juga boleh mengelakkan wujud persepsi negatif dan dakwaan bahawa Anwar mengawal kementerian penting untuk menggunakan posisi tersebut sewenang-wenangnya.

Justeru, beliau berkata, jawatan bagi portfolio kewangan yang kini juga dalam keadaan kritikal perlu diberikan kepada seorang menteri yang boleh memberi tumpuan khusus untuk melakukan penambahbaikan.

“Bila diasingkan, maka tidak ada campur tangan langsung (direct) daripada Perdana Menteri. Perdana Menteri juga tidak dibebankan dengan portfolio yang berat kerana beliau perlu memantau juga portfolio lain kerana kabinetnya ialah ‘kabinet perang’.

“Bermaksud ‘kabinet perang’ untuk memulihkan ekonomi, keselamatan kesihatan, kebajikan dan pembangunan sosial rakyat yang terjejas akibat Covid-19.

“Dengan menyerahkan kementerian tersebut kepada individu lain, Anwar dapat meringankan bebanan beliau kerana portfolio kewangan sangat kritikal ketika negara sedang berusaha ke arah proses pemulihan dan memerlukan seorang menteri yang boleh memfokuskan kerja untuk kementerian tersebut sahaja,” katanya kepada Sinar Ahad.

Pada Jumaat, Anwar dilaporkan belum membuat sebarang keputusan sama ada akan memegang portfolio Menteri Kewangan bagi mengecilkan saiz kabinet yang bakal dibentuknya, atau sebaliknya.

Anwar berkata, beliau akan melihat segala kemungkinan dan setakat ini tiada sebarang keputusan dibuat mengenainya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Mengulas lanjut, Mohammad Tawfik berkata, jawatan tersebut wajar diberikan kepada calon yang mempunyai kepakaran dan berpengalaman.“Saya berpandangan Datuk Seri Johari Abdul Ghani (Ahli Parlimen Titiwangsa) paling layak kerana beliau juga pernah menjadi menteri kewangan dan berpengalaman terlibat dalam pelbagai institusi korporat,” jelas beliau.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Langkah positif lonjakkan semula CPI Malaysia
  2. Malaysia wajar contohi mekanisme Indonesia
  3. Kerajaan Perpaduan akan laksana reformasi institusi
  4. Antara reformasi dan nepotisme
  5. Azam Baki kurang setuju, tapi terbuka cadangan reformasi SPRM