Sila log masuk terlebih dahulu.

Dua langkah besar penjimatan

Pakar saran teliti projek setiap kementerian, kawal ketirisan subsidi

28 November 2022 07:15am | Masa membaca: 4 minit
Selain perbelanjaan kementerian, kerajaan juga disaran mengawal ketirisan subsidi kepenggunaan seperti petrol. - Foto Bernama
Selain perbelanjaan kementerian, kerajaan juga disaran mengawal ketirisan subsidi kepenggunaan seperti petrol. - Foto Bernama
A
A
A

SHAH ALAM - Terdapat dua langkah utama yang boleh dilaksanakan kerajaan di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam usaha menjimatkan perbelanjaan negara dan mengelakkan pembaziran.

Pensyarah Kanan Politik Ekonomi Universiti Teknologi Mara Sabah, Dr Firdausi Suffian berkata, dua perkara itu adalah meneliti semula pelaksanaan projek setiap kementerian dan menangani ketirisan dalam pemberian subsidi.

Katanya, untuk memastikan penjimatan dapat dilakukan, kerajaan harus membuat penilaian yang teliti supaya perbelanjaan bakal dikeluarkan itu hanya tertumpu kepada projek yang mampu memberi nilai tambah kepada pembangunan ekonomi dan rakyat.

Amalan dan langkah penjimatan ini kena datang daripada setiap kementerian berserta perancangan tersendiri untuk tujuan penjimatan,” katanya kepada Sinar Harian.

Firdausi berkata, dengan mengambil langkah tersebut, kerajaan dianggarkan dapat menjimatkan sekitar hampir RM1 bilion setahun.

Beliau berkata, nilai boleh dijimatkan adalah selepas mengambil kira jumlah kerugian dialami negara akibat pembaziran dan ketirisan seperti tercatat dalam Laporan Ketua Audit Negara 2019.

“Jumlah RM1 bilion ini sama dengan bajet tahunan untuk pembangunan negeri Perlis. Bayangkan jumlah sebegitu besar boleh tiris begitu sahaja,” ujarnya.

Mengulas mengenai ketirisan dalam pemberian subsidi pula Firdausi berkata, pemantauan wajar ditingkatkan agar ia tidak terbazir kepada kumpulan tidak memerlukan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Kerajaan mengunjurkan perbelanjaan subsidi kepenggunaan berjumlah RM77.3 bilion bagi 2022 setakat ini. Subsidi kepenggunaan berkenaan meliputi petrol, diesel, gas petroleum cecair (LPG), minyak masak, tepung dan elektrik bagi mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Sementara itu, Ketua Penyelidik Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia, Dr Shankaran Nambiar berkata, kerajaan wajar menyemak dengan teliti setiap projek yang dilaksanakan jika mahu melakukan penjimatan secara signifikan.

Katanya, dengan mengamalkan proses perolehan dan tadbir urus yang baik, kerajaan boleh mendapatkan penjimatan antara 6 hingga 10 peratus daripada setiap projek yang dijalankan.

“Proses penjimatan ini matlamat utamanya adalah supaya dana yang ada itu dapat dikembalikan kepada program yang mampu meningkatkan kesejahteraan penduduk,” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik