Sila log masuk terlebih dahulu.

Hanya Perlis, PN gagal tawan Persekutuan, Perak, Pahang

28 November 2022 04:32pm | Masa membaca: 4 minit
Wan Rosdy mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Pahang bagi penggal kedua pada Isnin.
Wan Rosdy mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Pahang bagi penggal kedua pada Isnin.
A
A
A

SHAH ALAM - Selepas 'berputih mata' untuk membentuk kerajaan di peringkat Persekutuan dan negeri Perak, Perikatan Nasional (PN) terpaksa melupakan satu lagi negeri iaitu Pahang.

Di peringkat negeri, walaupun PN tampil cemerlang dan mengejutkan ramai apabila menguasai Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dengan 26 kerusi dan Pahang 17 kerusi, namun kegagalan memperoleh majoriti mudah serta membentuk jajaran, menyebabkan PN terpaksa menelan kecewa.

Ia susulan persetujuan kerjasama antara Pakatan Harapan (PH) serta Barisan Nasional (BN) yang bermula di Perak kemudian di peringkat Pusat akhirnya secara rasmi turut berlaku di negeri Tok Gajah pada Ahad.

Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Ahad telah memberi perkenan pembentukan kerajaan negeri Pahang daripada BN dan PH, sekali gus berkenan melantik Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail sebagai Menteri Besar.

WAN ROSDY
WAN ROSDY

Wan Rosdy sebelum ini pernah memegang jawatan Menteri Besar Pahang dari tahun 2018 serta merupakan ADUN Pahang bagi kawasan Jelai sejak 2004.

Beliau yang juga merupakan Ketua UMNO Cameron Highlands itu bertanding bagi kerusi DUN Jelai dan menang dengan 10,092 undi menewaskan Dr Abdul Rasid dari PN dan Ismail Mohd Hussin (PH) yang hilang wang pertaruhan.

Wan Rosdy secara sah diangkat sebagai MB Pahang yang baharu selepas mengangkat sumpah di Balairung Seri, Istana Abu Bakar di Pekan hari ini.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Istiadat pengurniaan surat cara lantikan berlangsung di hadapan Tengku Mahkota Tengku Hassanal.

Kedudukan kerusi DUN Pahang pada PRU15.
Kedudukan kerusi DUN Pahang pada PRU15.

Dengan pelantikan Wan Rosdy dan penubuhan kerajaan negeri Pahang dianggotai BN dan PH, ia mengakhiri kemelut pentadbiran Pahang yang paling lama tergantung selepas PRU15 iaitu selama sembilan hari.

Walaubagaimanapun, pembentukan kerajaan negeri BN dan PH di Pahang sudah dijangka, walaupun PN pada saat-saat akhir bersetuju menyerahkan jawatan MB kepada BN.

Ini kerana pembentukan kerajaan BN dan PH di Perak serta peringkat Persekutuan yang mendapat penerimaan baik dalam kalangan rakyat bagaikan memberi isyarat positif kepada kepimpinan kedua-dua parti di Pahang.

Sebelum ini, Perak terlebih dahulu membentuk kerajaan apabila PH yang menang 24 kerusi di Perak memberi laluan kepada BN memegang jawatan MB Perak walaupun BN cuma menang sembilan kerusi.

Kedudukan kerusi DUN Perlis pada PRU15.
Kedudukan kerusi DUN Perlis pada PRU15.

Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Kota Tampan, Datuk Seri Saarani Mohamad mengangkat sumpah sebagai MB pada 21 November, tiga hari selepas PRU15.

Sementara itu, di peringkat Persekutuan, Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim menamatkan 'badi PM tepi' apabila diangkat sebagai PM ke-10 selepas PH yang mendapat 83 kerusi Parlimen berjaya melepasi majoriti mudah 112 dengan kerjasama Barisan Nasional (30), Gabungan Parti Sarawak (23), Gabungan Rakyat Sabah (enam) dan Warisan (3).

Bagaimanapun, di utara tanah air, PN tidak berdepan masalah membentuk kerajaan negeri Perlis apabila parti itu menguasai 14 daripada 15 kerusi dipertandingkan.

Satu lagi kerusi dimenangi oleh calon PH di DUN Indera Kayangan yang menyaksikan dia sebagai pembangkang tunggal DUN Perlis.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Langkah positif lonjakkan semula CPI Malaysia
  2. Malaysia wajar contohi mekanisme Indonesia
  3. Kerajaan Perpaduan akan laksana reformasi institusi
  4. Antara reformasi dan nepotisme
  5. Azam Baki kurang setuju, tapi terbuka cadangan reformasi SPRM