Sila log masuk terlebih dahulu.

Fitnah tidak bantu pulihkan negara

Pertelingkahan politik beri kesan kepada penderitaan rakyat hadapi ketidaktentuan ekonomi

29 November 2022 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Makanan asas, kediaman dan pendapatan merupakan keutamaan rakyat Malaysia untuk mendepani peningkatan kos sara hidup. (Gambar kecil: Thomas Fann)
Makanan asas, kediaman dan pendapatan merupakan keutamaan rakyat Malaysia untuk mendepani peningkatan kos sara hidup. (Gambar kecil: Thomas Fann)
A
A
A

SHAH ALAM - Tindakan beberapa pihak terutama pembangkang yang memainkan sentimen propaganda dan fitnah terhadap kerajaan tidak akan membantu dalam usaha membangunkan negara ke arah yang lebih baik.

Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0), Thomas Fann berkata, semua pihak perlu berlapang dada selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) berakhir dengan memberikan kerjasama kepada kerajaan yang telah dipilih untuk memulihkan negara.

Menurutnya, pertelingkahan politik yang tidak matang turut sama akan memberikan kesan kepada penderitaan rakyat terutama dalam menghadapi ketidaktentuan ekonomi semasa.

"Krisis segera yang dihadapi negara kita ialah kos sara hidup yang tinggi memberi kesan kepada semua rakyat.

"Dalam keadaan sekarang, tidak kira sesiapa sama ada kerajaan atau pembangkang perlu sama-sama berfikir bagaimana untuk membina semula ekonomi selepas Covid-19 dan beberapa situasi yang berlaku di dunia.

"Orang-orang yang sentiasa bermain politik untuk menggugat kerajaan yang dipilih telah menggugat kestabilan negara kita kerana akan menghalau pelabur dan rakyat akan menderita," katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Cabaran kerajaan baharu kini adalah untuk memastikan Bajet 2023 memberi manfaat kepada seluruh rakyat Malaysia yang berdepan kenaikan harga barangan.
Cabaran kerajaan baharu kini adalah untuk memastikan Bajet 2023 memberi manfaat kepada seluruh rakyat Malaysia yang berdepan kenaikan harga barangan.

Sebelum ini, beberapa pihak termasuk pembangkang memainkan sentimen propaganda dan fitnah terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikhuatiri akan menyulitkan usaha memulihkan negara.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Malah, terdapat pihak yang melancarkan serangan peribadi terhadap Anwar dengan menggali semula isu lama yang pernah didakwa terhadap Pengerusi Pakatan Harapan itu.

Dalam masa sama, beliau juga menasihati rakyat di negara ini supaya tidak mudah terpedaya dengan propaganda dan fitnah yang sedang cuba dimainkan.

Beliau turut mengharapkan pembangkang dapat memainkan peranan yang lebih matang sekali gus memastikan mereka sebagai medium semak dan imbang yang berkesan kepada kerajaan.

"Untuk menilai Anwar secara lebih rasional adalah melalui apa yang beliau lakukan dan bukan apa yang didakwa oleh lawan politiknya.

"Kita juga perlu mencari jalan untuk pembangkang memainkan peranan yang bermakna melalui reformasi Parlimen yang membolehkan mereka menjadi semak dan imbang yang berkesan melalui saluran yang betul," katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik