Sila log masuk terlebih dahulu.

Anwar serius banteras amalan rasuah penjawat awam

30 November 2022 08:15am | Masa membaca: 4 minit
Anwar (tengah) pada Majlis Perjumpaan Perdana Menteri Bersama Warga Jabatan Perdana Menteri (JPM) bagi bulan November 2022 di Dataran Perdana Putra pada Selasa. - Foto Bernama, gambar kecil dari kiri: Gupreet, Vincent
Anwar (tengah) pada Majlis Perjumpaan Perdana Menteri Bersama Warga Jabatan Perdana Menteri (JPM) bagi bulan November 2022 di Dataran Perdana Putra pada Selasa. - Foto Bernama, gambar kecil dari kiri: Gupreet, Vincent
A
A
A

SHAH ALAM - Gerakan Belia Se-Punjabi Malaysia (GBPM) menyambut baik ketegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tidak mengizinkan kelulusan perolehan kerajaan tanpa tender.

Presiden GBPM, Gupreet Singh berkata, tindakan tersebut jelas menunjukkan keseriusan Anwar untuk membanteras amalan rasuah dalam kalangan penjawat awam selain mengembalikan imej golongan itu yang sebelum ini terpalit isu integriti.

“Kalau tengok latar belakang Anwar memang ada pengalaman dalam tadbir urus yang baik menerusi korporat dan sebagainya manakala syarikat-syarikat besar sememangnya mengamalkan tender terbuka dan tidak akan melantik secara runding terus bagi menjaga kredibiliti mereka.

“Tindakan Perdana Menteri mengingatkan penjawat awam bahawa tiada lagi kontrak runding terus adalah langkah yang tepat,” katanya.

Dalam pada itu Gupreet berkata, rakyat Malaysia harus mempunyai perasaan sayang kepada negara sekali gus tidak melakukan kemudaratan kepada tanah air terutama amalan rasuah.

“Malaysia adalah negara kita semua, jadi kena ada perasaan cinta terhadap negara. Orang yang minta kontrak secara langsung mungkin tiada rasa kasih kepada negara. Kalau ada rasa sayang, mereka tak akan minta kerana tahu ia perbuatan menyeleweng peruntukan kerajaan.

“Ketegasan Perdana Menteri ini akan membuka peluang kepada negara untuk keluar daripada sistem yang terpalit dengan amalan rasuah,” ujarnya.

Sementara itu wakil Persatuan Buddha Pulau Pinang, Vincent Tan berkata, langkah yang akan dilaksanakan itu melambangkan kesungguhan kerajaan membentuk penjawat awam yang lebih berintegriti dan disenangi rakyat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Semoga langkah ini dapat membersihkan institusi kerajaan daripada amalan rasuah sekali gus mengembalikan keyakinan rakyat terhadap integriti penjawat awam,” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik