Sila log masuk terlebih dahulu.

Cadang Pemuda UMNO tolak lantikan kabinet, GLC

Ketua Pemuda UMNO Bahagian Simpang Renggam cadang sayap parti itu fokus baik pulih parti berbanding terima lantikan dalam kabinet mahupun GLC

02 Disember 2022 04:19pm | Masa membaca: 4 minit

Hala tuju kerjasama UMNO-BN dan PH masih tidak jelas dan memerlukan Pemuda UMNO dan parti itu membuat penilaian lanjut.
Hala tuju kerjasama UMNO-BN dan PH masih tidak jelas dan memerlukan Pemuda UMNO dan parti itu membuat penilaian lanjut.
A
A
A

SHAH ALAM - Ketua Pemuda UMNO Bahagian Simpang Renggam, Mohd Faizal Mat Said mencadangkan mana-mana pemimpin sayap pemuda parti itu tidak perlu menerima sebarang tawaran pelantikan jawatan Kerajaan Perpaduan, sama ada di peringkat kabinet mahu pun syarikat berkaitan kerajaan (GLC) kelak.

Jelas beliau, hal ini kerana UMNO dan Barisan Nasional (BN) masih dalam proses menenangkan akar umbi parti itu yang masih terkejut dengan keputusan parti bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) bagi membentuk kerajaan di Pusat dan dua negeri pasca Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Katanya, Pemuda UMNO Bahagian Simpang Renggam turut melihat hala tuju kerjasama UMNO-BN dan PH belum jelas dan masih di peringkat penilaian sama ada ia akan berkekalan sehingga mendepani PRU16 atau sebaliknya.

"Bagi saya, lebih baik Pemuda UMNO kembali menumpukan usaha menenangkan akar umbi parti yang kelihatan agak resah dengan keputusan UMNO membatalkan segala ketetapan dibuat perwakilan parti sewaktu Perhimpunan Agung UMNO (PAU) lalu demi membentuk sebuah kerajaan stabil.

"Mengambil iktibar hasil dua gabungan kerajaan sewaktu era pandemik Covid-19, saya melihat keperluan Pemuda UMNO mengekalkan identiti sebagai penyumbang suara semak dan imbang terhadap kerajaan.

MOHD FAIZAL
MOHD FAIZAL

"Dengan itu, saya mencadangkan Pemuda UMNO wajar memutuskan untuk menolak apa-apa jawatan atau pun lantikan di dalam barisan Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Pendirian ini penting bagi menunjukkan kepada akar umbi UMNO dan rakyat bahawa UMNO-BN tidak mengorbankan prinsip untuk bekerjasama dengan PH demi membentuk kerajaan, semata-mata mahukan jawatan politik," ujarnya kepada Sinar Premium pada Jumaat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Beliau berkata demikian bagi mengulas spekulasi beberapa pemimpin UMNO termasuk Ketua Pemudanya, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki difahamkan telah ditawarkan jawatan politik oleh Anwar termasuk jawatan Timbalan Menteri.

Pada Jumaat, Anwar mengesahkan beliau akan mengumumkan senarai pelantikan menteri kabinet Kerajaan Perpaduan setelah seminggu dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10.

Pasca PRU15, Anwar akhirnya mendapat perkenan daripada Yang di-Pertuan Agong untuk dilantik sebagai Perdana Menteri baharu setelah mendapat sokongan BN, Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Parti Warisan, Parti Bangsa Malaysia (PBM), Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) dan Bebas.

Berikutan keputusan BN itu, UMNO yang merupakan sebahagian parti koalisi berkenaan kini seolah-olah terpecah kepada dua apabila sebahagian besar pemimpin dan ahli parti berkenaan menyokong pendirian Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, manakala sebilangan lagi menolak kerjasama dengan PH.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik