Sila log masuk terlebih dahulu.

Reformasi? Silakan...

03 Disember 2022 07:00am | Masa membaca: 4 minit
Pengerusi Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-260, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Almarhum Tuanku Munawir (kanan) mengulangi hasrat Raja-Raja agar ahli politik berhenti menggunakan isu perkauman dan agama untuk menghasut rakyat Malaysia membenci terhadap satu sama lain. - Foto Bernama
Pengerusi Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-260, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Almarhum Tuanku Munawir (kanan) mengulangi hasrat Raja-Raja agar ahli politik berhenti menggunakan isu perkauman dan agama untuk menghasut rakyat Malaysia membenci terhadap satu sama lain. - Foto Bernama
A
A
A

SEMUA orang betul tentang Parlimen tergantung, tetapi tinjauan pendapat melebihkan sokongan terhadap Pakatan Harapan (PH) dan meremehkan sokongan Perikatan Nasional (PN).

Analisis selepas keputusan pilihan raya tertumpu pada kesan TikTok dalam kalangan pengundi kali pertama; kekalahan ramai nama-nama besar termasuk bekas menteri (tetapi tidak ada yang lebih tegas daripada Tun Mahathir kehilangan depositnya di Langkawi); dan statistik yang membimbangkan tentang trend pengundian mengikut kaum, membayangkan polarisasi yang mendalam di negara ini.

Walau bagaimanapun, sistem pilihan raya kita tidak memperincikan sebab seseorang mengundi seperti yang mereka lakukan, sehingga satu analisis terperinci mempertimbangkan sama ada orang mengundi memilih atau menentang parti (atau logo gabungannya), individu atau ideologi atau persepsi yang disebabkan oleh ketakutan - kita tidak boleh membuat apa-apa kesimpulan.

Oleh itu, apabila dikritik kerana optimistik dalam artikel saya sebelum ini, saya berpendapat bahawa provokasi kaum dan agama, walaupun lantang dan kadang-kadang dalam kedudukan berpengaruh, ia masih lagi minoriti.

Saya mengakui, walaupun perencatan jangka pendek mereka bergantung kepada tindakan sewajarnya oleh polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), usaha penghapusan untuk tempoh jangka panjang terhadap provokasi ini memerlukan pembaharuan yang serius dalam pengajaran sejarah dan pendidikan sivik seperti yang diperjuangkan oleh banyak pertubuhan masyarakat sivil selama bertahun-tahun. Jadi kami tidak sabar untuk bekerjasama dan terlibat sama dengan menteri pendidikan baharu!.

Peranan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja mendapat pujian ramai dalam memecahkan kebuntuan menggunakan aparatus perlembagaan yang ada. Malah media Barat yang lazimnya memusuhi prinsip monarki campur tangan turut menzahirkan kekaguman mereka, menulis artikel asas tentang peranan diraja di tengah-tengah situasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini; negara-negara lain boleh dengan mudah terjerumus ke dalam huru-hara yang ganas tanpa pengantara seperti itu.

Walaupun sesetengah daripada pihak kerajaan mendakwa mereka ‘dipaksa’ menyertai Kerajaan Perpaduan oleh baginda Tuanku, tingkah laku pembangkang digambarkan sebagai kurang ajar, biadab dan derhaka serta masih tidak jelas sama ada sikap yang lebih merendah diri telah diterima secara universal.

Tetapi seperti yang diingatkan oleh Al-Sultan Abdullah sempena pelantikan Perdana Menteri ke-10, ‘yang menang tidak menang semua dan yang kalah tidak kalah semua’. Menang dan kalah bukanlah mutlak dan tidak kekal. Jika kerajaan dan pembangkang menggunakan peluang ini untuk memainkan peranan mereka mengikut Perlembagaan Persekutuan, maka rakyat akan mendapat manfaat daripada kedua-dua tadbir urus yang lebih baik dan semak dan imbang yang betul.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Peranan pihak pembangkang telah berkembang dengan ketara sejak pilihan raya lalu, dengan kewujudan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) dan Kumpulan Rentas Parti Parlimen (KRPPM).

Malah, kedua-dua KRPPM yang telah berinteraksi dengan saya mengenai Dasar Pelarian dan Pendanaan Politik. Kedua-duanya dipengerusikan oleh Ahli Parlimen Pas, Ahmad Tarmizi Sulaiman dan Ahmad Fadhli Shaari yang mengambil serius peranan mereka dan bekerja keras memajukan tujuan masing-masing.

Semoga normalisasi proses-proses ini akan menambahkan lagi kestabilan dan membolehkan kerajaan kekal utuh untuk satu penggal penuh Parlimen. Buat masa ini, terdapat rasa muhibah terhadap Perdana Menteri. Panggilan telefon ucapan tahniah daripada Presiden Indonesia dan Turkiye hanya dikalahkan oleh pemanduan peribadi dari Subang ke Putrajaya oleh Sultan Brunei dan jika komen media sosial boleh dipercayai, tindakan pemimpin Islam yang berpengaruh ini telah membantu mengubah pendapat umum domestik.

Namun, pelantikan menteri kabinet tetap penting. Semasa saya menulis artikel ini, perbualan dalam kumpulan-kumpuan WhatsApp terus mengedarkan senarai palsu yang berbeza setiap hari, mencetuskan spekulasi dan kebimbangan. Banyak pelantikan perlu dibuat untuk mengimbangi kekuatan parti politik (dan tidak dapat dielakkan, perasaan terima kasih secara peribadi), tetapi akan memberikan satu gambaran yang jelas jika kecekapan bekerja menjadi penggerak utama pemilihan.

Pengaturan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-260 (dijadualkan seperti biasa tanpa mengira pilihan raya atau keputusannya) adalah secara kebetulan selepas pelantikan Perdana Menteri tetapi sebelum kabinetnya.

Pada kesimpulannya, Pengerusi mesyuarat itu, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, mengulangi hasrat Raja-Raja agar ahli politik berhenti menggunakan isu perkauman dan agama untuk menghasut rakyat Malaysia perasaan benci terhadap satu sama lain, untuk mengambil perhatian khusus terhadap Rukun Negara yang diisytiharkan oleh Yang di-Pertuan Agong keempat dan agar kerajaan baharu dapat memupuk semangat kebersamaan.

Hal ini adalah tambahan kepada cadangan khusus untuk menambah baik badan kehakiman dengan memperbaharui komposisi Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman (JAC) supaya tiada ahlinya dilantik oleh Perdana Menteri. (Pada masa ini, lima daripada sembilan ahlinya dilantik oleh Perdana Menteri, manakala empat adalah hakim tertinggi negara.) Hal ini amat relevan memandangkan bilangan ahli politik yang sedang menjalani kes mahkamah pada ketika ini.

Saya berharap kerajaan dan khususnya, menteri baharu yang bertanggungjawab akan melaksanakan perubahan ini, menyertai rakan-rakan menterinya yang lain untuk mengutamakan pembaharuan yang akan membersihkan politik kita daripada rasuah serta kebencian kaum dan agama.

* Tunku Zain Al-‘Abidin ialah Presiden Pengasas Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS)

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Pembersihan UMNO dibimbangi jadi racun toksik
  2. Jangan biar rakyat sengsara
  3. Noh akui antara 4 MKT tidak bangun sokong usul PAU
  4. Syor baucar untuk orang kurang mampu
  5. Bank digesa bayar ganti rugi mangsa tipu TH