Sila log masuk terlebih dahulu.

Sekat pelancong China: Kementerian Pelancongan tunggu data KKM

01 Januari 2023 08:25am | Masa membaca: 4 minit
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya mengambil pendekatan menunggu data KKM sebelum buat keputusan berhubung gesaan menyekat kemasukan pelancong dari China ke Malaysia. - Foto 123RF
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya mengambil pendekatan menunggu data KKM sebelum buat keputusan berhubung gesaan menyekat kemasukan pelancong dari China ke Malaysia. - Foto 123RF
A
A
A

SHAH ALAM - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya mengambil pendekatan menunggu data Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum membuat keputusan berhubung gesaan menyekat kemasukan pelancong dari China ke Malaysia.

Timbalan Menterinya, Khairul Firdaus Akbar Khan berkata, sebarang keputusan menyekat pelancong dari China susulan lonjakan ketara kes Covid-19 di negara itu akan dibuat berdasarkan data daripada KKM.

“Kita lihat bagaimana yang diputuskan KKM dan data yang kita terima. Setiap keputusan berdasarkan data yang diperoleh,” ujar Khairul Firdaus kepada Sinar Ahad pada Sabtu.

Terdahulu, China dilaporkan akan melonggarkan sekatan berhubung Covid-19 termasuk membuka semula sempadan negaranya pada 8 Januari ini selepas hampir tiga tahun ditutup akibat Covid-19.

Kesan langsung pembukaan sempadan negara itu akan membawa impak positif kepada sektor pelancongan Malaysia memandangkan pelancong China cenderung memilih negara Asia sebagai destinasi percutian.

Malah, kumpulan pelancong dari China juga merupakan pembelanja besar sekali gus menyumbang kepada ekonomi Malaysia.

Namun peningkatan kes Covid-19 di China yang menyaksikan sistem kesihatan negara itu berdepan tekanan kritikal menyebabkan sebahagian pemain sektor pelancongan menzahirkan kebimbangan berlaku penularan dalam skala besar sekiranya pelancong dari negara tersebut dibenar memasuki Malaysia.

Untuk rekod, beberapa negara termasuk India, Jepun dan Amerika Syarikat (AS) bertindak mengenakan sekatan perjalanan terhadap pelancong dari China susulan peningkatan kes Covid-19 di negara itu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ada cubaan laga-lagakan penyokong Zahid, Bossku: MKT UMNO
  2. Formula 'segar' untuk UMNO
  3. Rahsia teknologi dalam ibadah puasa
  4. Menangani isu-isu dana politik
  5. Muda tidak cukup bagus buat PH?