Sila log masuk terlebih dahulu.

ALLAH laknat pemberi, penerima rasuah - Mufti

24 Januari 2023 09:00am | Masa membaca: 4 minit
Wan Salim
Wan Salim
A
A
A

SHAH ALAM - ALLAH SWT melaknat pemberi, penerima dan orang yang membantu aktiviti rasuah dengan dijauhkan daripada rahmat dan kasih sayang-Nya.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, perbuatan tersebut turut tergolong dalam amalan mengambil harta orang lain secara batil atau salah yang dilarang dalam al-Quran.

“Rasuah adalah pemberian oleh individu atau institusi dalam bentuk wang, harta, benda atau perkhidmatan dengan tujuan memperoleh pulangan faedah yang bukan haknya atau untuk dikecualikan daripada sesuatu kewajipan tertentu.

“Amalan memberi dan menerima rasuah amat dilarang di dalam hukum syarak termasuk salah satu daripada dosa-dosa besar,” katanya ketika dihubungi pada Isnin.

Wan Salim menjelaskan, amalan berkenaan tidak boleh disamakan dengan sedekah kerana ia hanya diberikan kepada golongan dan pihak yang memerlukan bantuan untuk meneruskan kehidupan seperti fakir miskin, anak-anak yatim atau institusi sosial dan kebajikan.

Justeru katanya, terdapat dua jenis sedekah iaitu wajib dan sunat melibatkan penerima kategori lapan asnaf yang dinyatakan di dalam al-Quran serta golongan lain.

“Sedekah wajib adalah zakat yang terbahagi kepada harta dan fitrah yang diberi kepada lapan asnaf (dinyatakan dalam al-Quran) manakala (sedekah) sunat adalah pemberian sukarela kepada kaum keluarga yang susah, golongan fakir miskin serta merangkumi urusan dakwah dan jihad fi sabilillah.

“Sedekah merupakan pemberian secara sukarela dengan niat ikhlas tanpa mengharapkan sebarang balasan atau ganjaran daripada penerima selain mencari reda ALLAH SWT dan mengharapkan balasan syurga di akhirat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Amalan bersedekah amat digalakkan dalam agama Islam dan pelakunya dijanjikan dengan ganjaran pahala yang besar di sisi ALLAH SWT,” ujarnya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik