Sila log masuk terlebih dahulu.

'Anwar seharusnya sedar kesan lantik Nurul Izzah'

31 Januari 2023 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Keputusan Anwar melantik anaknya, Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan bakal memberi persepsi negatif terhadap kerajaan susulan dianggap berlaku budaya nepotisme. Gambar kecil: Nik Ahmad Kamal.
Keputusan Anwar melantik anaknya, Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan bakal memberi persepsi negatif terhadap kerajaan susulan dianggap berlaku budaya nepotisme. Gambar kecil: Nik Ahmad Kamal.
A
A
A

SHAH ALAM - Keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim melantik anaknya, Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan bakal memberi persepsi negatif terhadap kerajaan susulan dianggap berlaku budaya nepotisme.

Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Majlis Profesor Negara (MPN), Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, tindakan itu tidak sewajarnya berlaku kerana ia hanya menjerumuskan kerajaan ke kancah kritikan.

Menurutnya, selaku pemimpin yang telah lama berada dalam politik, Anwar seharusnya sedar kesan daripada keputusan yang diambil itu.

"Sekali pun seseorang itu layak (dari segi kelulusan dan sebagainya) tetapi kerana ada isu (yang dilantik ada pertalian kekeluargaan) yang boleh menyebabkan fitnah dalam sesebuah kerajaan kerana isu politik ia sensitif sebenarnya.

"Jadi, untuk mengelak kerajaan daripada terjerumus daripada dikritik luar dan dalam, maka seeloknya tidaklah (melantik ahli keluarga). Itu pandangan saya.

"Walau pun seseorang itu layak tetapi apabila ada pertalian keluarga, maka isu yang dibangkit adakah ia berkaitan dengan nepotisme dan saya rasa ia menjadi lebih sukar (kepada Perdana Menteri)," katanya kepada Sinar Harian.

Menurut Nik Ahmad Kamal berkata, Anwar bagaimanapun masih mempunyai pilihan untuk mengelak persepsi daripada terus menjadi negatif adalah dengan memastikan setiap polisi yang bakal ditetapkan nanti dibuat secara telus.

"Perdana Menteri perlu memastikan setiap keputusan berkaitan polisi ekonomi yang melibatkan peranan Nurul Izzah perlu ada ketelusan, maksudnya setiap keputusan itu dibuat oleh kabinet.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

"Nurul Izzah hanya terlibat memberi pandangan dan tidak semestinya setiap pandangan daripada penasihat itu diterima," jelasnya.

Sementara itu, ditanya sama ada Nurul Izzah yang juga bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu layak mengisi tempat tersebut, Nik Ahmad Kamal berkata, layak atau sebaliknya merupakan sesuatu yang subjektif.

Ini kerana katanya, sekali pun anak sulung kepada Perdana Menteri itu mempunyai kelayakan, ia tetap nampak 'tidak kena' untuk diberikan peranan tersebut.

Pada Ahad, Anwar yang juga Ahli Parlimen Tambun dilaporkan berkata pelantikan Nurul Izzah dibuat berdasarkan kelayakannya.

Anwar berkata, ini kerana anaknya itu mempunyai ijazah pertama dalam bidang kejuruteraan dan ijazah kedua dalam dasar awam dan sosial dari Universiti Johns Hopkins, Amerika Syarikat, sekali gus dilantik bagi membantunya di Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Kementerian Kewangan (MOF).

Sebelum itu, Nurul Izzah mengesahkan pelantikannya sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri dan memulakan khidmatnya berkuat kuasa 3 Januari lalu.

ARTIKEL BERKAITAN: 'Tarik balik lantikan, pro bono bukan alasan halalkan nepotisme'

ARTIKEL BERKAITAN: Lantik anak, isteri bakal jadi kebiasaan baharu - Mohd Radzi

ARTIKEL BERKAITAN: Nurul Izzah perlu ada latar belakang khusus sebagai penasihat

ARTIKEL BERKAITAN: Pelantikan Nurul Izzah undang perdebatan di media sosial

ARTIKEL BERKAITAN: Pelantikan Nurul Izzah tak wajar, bawa konflik kepentingan

ARTIKEL BERKAITAN: Nurul Izzah layak dilantik Penasihat Ekonomi, Kewangan - Anwar

ARTIKEL BERKAITAN: [VIDEO] Nurul Izzah tidak dibayar elaun - Anwar

ARTIKEL BERKAITAN: Pengalaman, bakat Nurul Izzah dapat bantu bangunkan negara

ARTIKEL BERKAITAN: Nurul Izzah dilantik Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan PM

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Dari anak tani, Ab Rauf kini dijulang Ketua Menteri
  2. Perkara penting untuk pendidikan
  3. Kekang ketagihan telefon pintar
  4. Dilema Melayu atau dilema Tun M kekal relevan?
  5. Rauf calon Ketua Menteri Melaka baharu