Sila log masuk terlebih dahulu.

Menghadap Sultan Johor bincang PRN? Jangan spekulasi banyak sangat

15 Januari 2022 07:03am | Masa membaca: 4 minit
Mohamed Khaled (kiri) berkongsi melalui Facebook gambar pertemuan beliau menghadap Sultan Ibrahim di Iskandar Pasir Pelangi, Johor Bahru pada Jumaat.
Mohamed Khaled (kiri) berkongsi melalui Facebook gambar pertemuan beliau menghadap Sultan Ibrahim di Iskandar Pasir Pelangi, Johor Bahru pada Jumaat.
A
A
A

SHAH ALAM - Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin meminta semua pihak tidak membuat spekulasi berhubung perkongsian gambar beliau menghadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru pada pagi Jumaat melalui laman Facebook.

Jelas bekas Menteri Besar Johor itu, pertemuan itu adalah perkara biasa dengan kali terakhir Mohamed Khaled menjunjung kasih diperkenankan menghadap baginda Tuanku Sultan Ibrahim adalah pada awal tahun baharu 2022 lalu.

Mohamed Khalid Nordin
Mohamed Khalid Nordin

Tegas beliau, pertemuan itu juga sekadar bertanya khabar di samping membincangkan isu semasa melibatkan negeri Johor seperti bencana banjir.

Ketua UMNO Bahagian Pasir Gudang itu turut menafikan pertemuan dengan Sultan Johor itu adalah bertujuan membincangkan cadangan kemungkinan diadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) dalam masa terdekat.

“(Menghadap Sultan Johor bincang PRN) Tiada...Jangan spekulasi banyak sangat.

“Saya dengan baginda Tuanku (Sultan) Ibrahim memang selalu berjumpa. Tiada kaitan dengan isu-isu lain, hanya sekadar bertanya khabar dan berbincang isu negeri seperti masalah banjir dan sebagainya,” katanya sewaktu dihubungi Sinar Harian.

Desas-desus pembubaran DUN bagi memberi laluan kepada PRN hangat diperkatakan sejak bekas Menteri Besar, Allahyarham Datuk Osman Sapian yang juga ADUN Kempas, meninggal dunia pada 21 Disember lalu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pelbagai spekulasi, termasuk dakwaan seorang ADUN blok kerajaan bakal menjadi wakil rakyat Bebas bagi memberi laluan kepada PRN juga bertiup kencang.

Namun minggu lalu, ADUN Puteri Wangsa, Mazlan Bujang yang juga Exco Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya Johor, menafikan khabar angin bahawa beliau individu yang dikaitkan dengan dakwaan tersebut.

Khabar angin itu semakin diperkuatkan dengan pendedahan Exco Pemuda UMNO merangkap Ketua Pemuda UMNO Pasir Gudang, Noor Azleen Ambrose yang membayangkan tidak mustahil PRN Johor akan diadakan selepas masalah banjir di negeri itu reda.

Sementara itu, sumber Sinar Harian memberitahu, PRN Johor sememangnya tidak dapat dielakkan susulan kedudukan kerajaan yang tidak kukuh setelah bersandarkan majoriti tipis satu kerusi.

Dalam pada itu, pihak media turut difahamkan Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad telah menerima ‘mandat’ daripada Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang bermesyuarat Rabu lalu bagi menghadap Sultan Johor, seterusnya menyampaikan hasrat parti untuk membubarkan DUN sebaik sahaja urusan pengendalian banjir di negeri itu selesai.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. MBS galas tanggungjawab berat PM Arab Saudi
  2. Drama tikam lidah sidang akhbar
  3. Paling murah jika genap penggal
  4. Jika salah, heret sahaja saya ke mahkamah: Siti Nur Atiqah
  5. Kenal pasti keadaan kewangan sebelum buat tabungan