Sila log masuk terlebih dahulu.

Islam boleh dinamik di Malaysia jika wujud kebersamaan

22 Jun 2022 08:12am | Masa membaca: 4 minit
Rozhan - Foto: SINAR HARIAN/ASRIL ASWANDI SHUKOR
Rozhan - Foto: SINAR HARIAN/ASRIL ASWANDI SHUKOR
A
A
A

SHAH ALAM - Islam di Malaysia boleh menjadi dinamik sekiranya pemimpin di negara ini bersifat terbuka dalam memberi ruang kepada rakyat menerusi proses syura, ijmak dan ijtihad dalam menyelesaikan sesuatu isu berkaitan agama.

Pengarah Human Capient, Dr Rozhan Othman berkata, tiga perkara ini jika dipraktikkan boleh berkembang menjadi satu perkara yang akan menyebabkan berlaku anjakan terhadap cara seseorang melihat agenda Islam itu dibawa.

Menurutnya, syura, ijmak, ijtihad merupakan proses pembabitan masyarakat dalam menentukan bagaimana mentafsirkan Islam khususnya dalam menghadapi masalah-masalah yang kotemporari dan cabaran semasa yang belum lagi dibincang dalam kitab-kitab fekah.

“Saya melihat bahawa ini merupakan satu persepektif yang baru tak semua golongan Islamis setuju dengan pandangan ini, ini satu perspektif yang perlu diterima kerana Islam ini diturunkan oleh ALLAH dan pemiliknya adalah kita semua,” katanya ketika menjadi panelis dalam Forum Khas bertajuk 'Islam di Malaysia, mahu ke mana?’ yang disiarkan di platform Sinar Harian pada Selasa

Turut menjadi panelis, pensyarah Pusat Polisi Tan Sri Omar Abdul Rahman, Universiti UCSI, Prof Dr Mohd Tajuddin Mohd Rasdi dan Fellow Utama Pusat Kajian, Institut Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Datuk Dr Anis Yusal Yusoff serta dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar selaku moderator.

Beliau turut mengambil contoh penulisan Rashid al-Ghannushi tentang politikal Islam, bagaimana ia dizahirkan kerana ada yang mengambil pendirian sistem demokrasi tidak Islamik.

“Ghannushi bukanlah pandangan dia seorang, tetapi turut disokong oleh Rashid Rida, Syeikh Muhammad Abduh serta Malik bin Nabi yang mengatakan bahawa kita tidak boleh lihat demokrasi itu sebagai falsafah tetapi perlu lihat ia sebagai alat.

Rozhan berkata, demokrasi adalah alat untuk menzahir dan mempraktikan empat prinsip dalam Islam iaitu syura, ijmak, ijtihad dan khilafah.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Forum Khas membicarakan tajuk Hala Tuju Islam Dalam Politik, dari kiri Johan, Mohd Tajuddin (dua kiri), Rozhan dan Anis yang berlangsung di Studio Sinar Harian Kumpulan Media Karangkraf di Shah Alam pada Selasa. - Foto: SINAR HARIAN/ASRIL ASWANDI SHUKOR
Forum Khas membicarakan tajuk Hala Tuju Islam Dalam Politik, dari kiri Johan, Mohd Tajuddin (dua kiri), Rozhan dan Anis yang berlangsung di Studio Sinar Harian Kumpulan Media Karangkraf di Shah Alam pada Selasa. - Foto: SINAR HARIAN/ASRIL ASWANDI SHUKOR

“Kita sama-sama membentuk ada hukum hakam yang dah jelas tapi adalah masalah semasa yang turut diwarnai oleh keadaan setempat yang memerlukan ijtihad. Apabila tidak ada ijtihad, itulah yang menjadikan kita jumud.

“Kita suka lihat benda-benda yang kecil, kalau makanan tu dah ada sijil halal pun nak pergi cari lagi di mana haramnya, perkara seperti ini banyak berlaku,” katanya

Menurutnya, sebab itulah apabila kita ingin membina kebersamaan dalam masyarakat majmuk ia menjadi sukar sebab kita akan mencari perkara yang membuatkan kita lebih terpisah.

“Kalau kita kata Islam itu sebagai satu penyelesaian tetapi di sudut lain orang melihat Islam ini lebih membawa kepada masalah.

“Contoh isu Bon Odori, saya melihat pembentukan pemikiran masyarakat Malaysia ini ada tiga tiang utama, pertama adalah parti politik, sama ada UMNO, Pas dan yang lain-lain, ada agenda Islam tersendiri.

Tambahnya lagi, keduanya adalah badan bukan kerajaan (NGO) dan individu pendakwah bebas, turut memainkan peranan.

“Ketiga adalah instrumen birokrasi kalau dulu Hal Ehwal Islam, Yadim (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia) dan sebagainya, sekarang dah jadi Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia)," katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menu Rahmah dan 'sayur omega'
  2. Mari bersahabat dengan hati nurani
  3. Gelombang hijau sukar disekat
  4. Gempa bumi: 'Lari keluar, kemudian naik semula lihat pesakit'
  5. Bukan soal salah guna kuasa