Sila log masuk terlebih dahulu.

Hentikan segera aktiviti haram penternakan babi

13 September 2022 09:10am | Masa membaca: 4 minit
Sungai Rambai berada pada kedudukan pertama sungai tercemar di Malaysia. (Gambar kecil : Ahmad)
Sungai Rambai berada pada kedudukan pertama sungai tercemar di Malaysia. (Gambar kecil : Ahmad)
A
A
A

SHAH ALAM - Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) menggesa pihak berkuasa segera menghentikan aktiviti penternakan babi secara haram yang didakwa menjadi punca Sungai Rambai di Lukut, Port Dickson, Negeri Sembilan menjadi sungai paling tercemar di negara ini.

Presiden MNS, Profesor Dr Ahmad Ismail berkata, punca pencemaran itu berlaku perlu dihentikan agar ia tidak mendatangkan kesan buruk kepada masyarakat sekitar selain memulihkan semula keadaan sungai berkenaan.

Justeru, katanya, jika hasil siasatan lanjut mengesahkan pencemaran itu berpunca daripada penternakan babi secara haram di kawasan itu, pihak berkuasa mesti mengambil tindakan.

“Kes pencemaran yang berlaku di Sungai Sepang Besar, Bagan Lalang, Selangor dan Sungai Bukit Pelanduk, Negeri Sembilan tidak lama dulu sepatutnya jadi pengajaran.

“Sungai-sungai itu juga tercemar teruk dengan sisa kumbahan dari ladang khinzir,” katanya kepada Sinar Harian.

Laporan muka depan Sinar Harian pada Isnin mendedahkan Sungai Rambai menjadi sungai paling tercemar di Malaysia apabila disenaraikan dalam Kelas Lima Standard Kualiti Air Kebangsaan bagi tempoh dua tahun berturut-turut mulai 2019.

Siasatan Sinar Premium ke kawasan berkenaan mendapati air sungai mengalir berwarna hitam, berbau busuk serta dipenuhi sampah berulat.

Penduduk mendakwa terdapat kawasan sungai yang dikawal gengster dan wartawan menemui aliran air longkang warna merah terus ke Sungai Rambai dipercayai berpunca dari ladang ternakan babi secara haram.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Ahmad menjelaskan, kes di Sungai Rambai itu mungkin terlepas daripada perbincangan umum walaupun daripada laporan menunjukkan pencemaran telah lama berlaku.

Namun, beliau mempersoalkan mengapa tiada pemantauan dilakukan hingga keadaan itu berlarutan sampai sekarang.

“Pencemaran akibat ternakan babi bukanlah cerita baharu. Jadi diharap setelah pendedahan ini dibuat, tindakan segera wajar dilakukan.

“Jabatan Alam Sekitar merupakan agensi yang bertanggungjawab memantau kualiti air sungai dan mengenal pasti sumber pencemaran.

“Agensi lain seperti Jabatan Pengairan dan Saliran, pihak berkuasa tempatan dan Jabatan Perikanan juga perlu memainkan peranan dalam menyelesaikan masalah ini,” ujarnya.Ahmad menegaskan, bagi menangani masalah pencemaran sungai di negara ini, semua pihak terutama masyarakat tempatan harus segera membuat laporan kepada pihak berkuasa seandainya berlaku kes pencemaran di kawasan penempatan mereka.

Menurutnya, walaupun dilaporkan ada gengster yang mengawal sungai tercemar itu namun masyarakat tidak perlu takut kerana maklumat pelapor adalah dirahsiakan.

“Suara penduduk tempatan yang terkesan sangat penting dalam melaporkan kes-kes pencemaran sungai terutama nelayan tempatan yang bergantung kepada sumber perikanan,” kata beliau.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Laporan Khas

Sungai Rambai sah ada DNA babi

Laporan Khas

Misteri air warna merah di Sungai Rambai

Laporan Khas

Sungai Rambai sungai paling tercemar di Malaysia

Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI